Tumi Mhlongo u emërua shef i zierjes në Below Deck Med

Klea

Pse poshtë kuvertës ka nevojë për më shumë diversitet

Diskriminimi, qoftë i bazuar në racë, gjini, orientim seksual apo fe, është një problem i njohur që gjendet në të gjithë industrinë e jahteve. Tema është diskutuar shpesh nga anëtarë të ndryshëm të ekuipazhit Poshtë kuvertës. Kjo mungesë e punësimeve të ndryshme në të gjithë industrinë ka hyrë në ekskluzivitetin e suksesshëm detar të Bravo, pasi pa përvojë, marrja e aktorëve në këtë seri mund të jetë e vështirë. Por nëse nuk mund të punësoheni thjesht për shkak të lëkurës në të cilën keni lindur, atëherë nuk mund të fitoni përvojën e nevojshme as për t’u përfshirë në këtë shfaqje.

Ky problem rrethor është i vërtetë. Për meritë të tyre, Bravo në fakt është përmirësuar shumë me kastin e tyre që nga fillimi i shfaqjes në 2013. Aktualisht, shumë gra, anëtarë të ekuipazhit me ngjyrë dhe jahte LGBTQIA po hyjnë në bord. Por a mjafton?

Sinqerisht, ne mendojmë se Below Deck, dhe industria në tërësi, ka ende shumë punë për të bërë kur bëhet fjalë për diversitetin në det të hapur. Ja pse.

Poshtë kuvertës është një reflektim i industrisë

Lloyd Spencer u prish në Sezonin 6 të Below Deck Mediterranean. Thjesht për shkak të orientimit të tij seksual, ish-kapiteni i tij e trajtoi keq. Duke parë të tijën tubim i ekuipazhit rreth tij ishte e bukur. Ashtu siç ka përjetuar Lloyd, diskriminimi ekziston patjetër në industrinë e jahteve, por për fat të mirë, njerëzit kanë filluar të flasin.

Sheila Ruffin, një sipërmarrëse e zezë e vetëdijshme për mungesën e diversitetit në industrinë e jahteve, foli për Showbiz Cheat Sheet. “Kam shumë jahte të zeza që vijnë tek unë duke më kërkuar këshilla dhe jam përballur me diskriminim në industri. Unë mendoj se Below Deck në fakt pasqyron industrinë, pasi nga të gjitha ato sezone që ata kanë vetëm katër njerëz me ngjyrë, për mua pasqyron me të vërtetë atë që industria e jahteve bën në jetën reale.

Ajo që po ndodh në këtë industri padyshim po reflektohet në seri. Kjo është arsyeja pse shpresojmë që Bravo të vazhdojë të bëjë kastë jashtë normave tradicionale, duke i diversifikuar më tej serialet e tyre. Nëse Bravo mund të ndihmojë në thyerjen e stereotipeve se çfarë “duhet të jetë” një jahti, atëherë ndoshta mund të pasojnë ndryshime në të gjithë industrinë.

Kapiteni Sandy Yawn foli

Poshtë Deck Mediterranean ka një grua në kabinën e rrotave me kapitenin Sandy Yawn, por edhe ajo është regjistruar duke thënë se “nuk ka diversitet në jaht”. Kapiteni Sandy shpjegoi se industrisë nuk i mungojnë mundësitë vetëm për njerëzit me ngjyrë, por edhe për gratë. Kjo ka të ngjarë pse ajo është gjithmonë duke u përpjekur aq shumë që anëtarët e saj femra të ekuipazhit të ngrihen në këtë industri të vjetëruar.

Deri më sot, kjo seri ka parë kapitenë të shumtë. Përveç kapitenit Sandy, të tjerët kanë qenë të gjithë të bardhë. Ne mund t’i kuptojmë plotësisht zhgënjimet e kapitenit Sandy. Shpresojmë, Below Deck do të punojë më shumë për të diversifikuar kabinat e tyre të rrotave.

Simone Mashile foli

Ndërsa Simone Mashile përjetoi vetëm maskulinitet toksik në Sezonin 7 të Below Deck, jo racizëm, ajo ende ka mendime. “Është me të vërtetë kryesisht një industri homogjene. Ndjej se njerëzit që nuk janë kaukazianë ose kanë një pamje të caktuar si flokë bjonde, sy blu, që favorizohen tepër, meqë ra fjala, thjesht nuk kanë mundësi të barabarta,” shpjegoi ajo në të njëjtën intervistë me Sheila.

Në një koment të fshirë që atëherë në një nga postimet më të vjetra të Simones, ajo mori nxehtësi nga një shikues për deklaratën e saj. Ky person shkroi se ata nuk do ta punësonin kurrë Simonen, por arsyeja e tyre ishte se ata gjetën se performanca e saj mungonte në Below Deck. Ata theksuan më tej “ka mungesë diversiteti në shumë industri për POC. Kam arritur shumë larg në karrierën time si person me ngjyrë dhe mendoj se kjo narrativë duhet të ndalojë së krijuari.”

Në tregimet e saj të skaduara në Instagram, Simone u përgjigj shpejt. “Si një person me ngjyrë, as unë nuk do të doja kurrë të punoja nën ty,” filloi ajo, duke shtuar, “Ti duket sikur ‘racizmi ekziston vetëm nëse flisni për të’ ose ‘pse zezakët gjithmonë tërheqin kartën e garës’. Ju sinqerisht keni një nervozizëm duke u përpjekur të hyni në faqen time dhe të përpiqeni të më HESHTNI që them të vërtetën për përvojën që shumë prej nesh POC e kemi përjetuar në këtë industri.”

Ne duhet të dëgjojmë kur flasin njerëzit e margjinalizuar. Për këtë, ne qëndrojmë me Simone, dhe shpresojmë që Below Deck të vazhdojë të diversifikojë departamentet e tyre të brendshme dhe të jashtme.

Poshtë kuvertës mund të ndihmojë në thyerjen e barrierave të gjata

Kur bëhet fjalë për atë se kush duhet dhe kush nuk duhet të punësohet, Below Deck në fakt po ndihmon për të thyer barrierat e vjetra të industrisë së jahteve. Tumi Mhlongo së shpejti do të luajë si Chief Stew i parë me ngjyra në Sezonin 9 të Below Deck Mediterranean. Po kështu në Sezonin 10 të Below Deck, Fraser Olender u punësua si i pari mashkull homoseksual Chief Stew.

Në stinët e kaluara, Malia White u shfaq si një Bosun femër. Për më tepër, një nga kuvertët më të dashur është vendasja e Afrikës së Jugut Mzi Dempers. Të gjitha këto casting paraqisnin anëtarë të ekuipazhit që punonin shumë, të cilët shkëlqyen në pozicionet e tyre.

Ne kemi nevojë për më shumë nga këto lloj punësimesh në ekranet tona. Nëse një fëmijë që bën pjesë në ndonjërën prej këtyre kategorive të margjinalizuara e sheh veten në një aktor në ekranin e tyre, atëherë ndoshta një ditë, edhe ai do të hyjë në këtë fushë. Në thelb, përfaqësimi ka rëndësi, kështu që Below Deck duhet të vazhdojë të rrisë lojën e tyre.