Chad Daybell and Lori Vallow

Klea

Chad Daybell merr dënimin me vdekje për vrasjen e ish-gruas së tij dhe dy fëmijëve të gruas së tij të dytë

Chad Daybell merr dënimin me vdekje për vrasjen e 2 fëmijëve të gruas dhe të dashurës së saj

Chad Daybelli dënuar në fillim të kësaj jave për vrasjet e vitit 2019 të gruas së tij të parë dhe dy fëmijëve të gruas së tij të dytë, u përball me pasojat përfundimtare pasi një juri në Idaho e dënoi atë me vdekje.

Chad Daybell dhe Lori Vallow

Gjatë leximit të aktgjykimit, Chad Daybell, 55 vjeç, mbeti i padurueshëm, duke mos treguar asnjë emocion të dukshëm. Juria diskutoi për dy ditë përpara se të jepte vendimin e tyre. Prokurori i Qarkut Fremont Lindsey Blake shprehu shpresën se vendimi do të jepte një dukje të mbyllur për familjet dhe miqtë e viktimave. “Ne jemi të kënaqur me rezultatin dhe drejtësia është vënë në vend për viktimat në këtë rast. Blake tha gjatë një konference për shtyp pas dënimit.

Chad Daybell dhe Lori Vallow

Chad Daybell's bindja për të gjitha akuzat buronte nga ajo që prokurorët e karakterizuan si një skemë të drejtuar nga “paraja, pushteti dhe seksi”. Akuzat përfshinin vrasje dhe komplot në lidhje me vdekjen e Joshua “JJ” Vallow, 7, dhe Tylee Ryan16 vjeç, si dhe ish-bashkëshortja e tij, Tamara “Tammy” Chad Daybell49. Tammy's vdekja, e cilësuar fillimisht si e natyrshme, më vonë u përcaktua si një vrasje nga asfiksia.

Chad Daybell dhe Lori Vallow

Prokuroria pohoi se Ditanjë autor i librave për apokalipsin, manipuloi besimet shpirtërore për të racionalizuar vrasjet, duke pretenduar se viktimat ishin të pushtuara dhe duhej eliminuar që ai të ishte me partnerin e tij të ri, Lori Vallow. Çifti u martua në Hawaii vetëm dy javë pas vrasjeve.

Daybell's avokat mbrojtës, John Priorargumentoi para juristëve se provat lidhin Dita për vdekjet ishte e pamjaftueshme. Ai pretendoi se policia ishte fokusuar vetëm në inkriminimin Dita në vend që të kërkoni të vërtetën e çështjes. Prior pohoi se vëllai i ndjerë i Valë, Aleks Koksishte përgjegjës për krimet.

Chad Daybell dhe Lori Vallow

Daybell's avokati mbrojtës ia atribuoi vrasjet Koks dhe Valëduke sugjeruar se Dita ishte manipuluar nga Valë. Ai përshkroi Valë në fjalët e tij hyrëse si një grua e pangopur dhe “shumë seksuale” që joshi Dita në zbatimin e urdhrave të saj.

Chad Daybell dhe Lori Vallow

“Kjo grua bukuroshe me emrin Lori Vallow vjen dhe ajo fillon t'i kushtojë shumë vëmendje,” tha Prior për takimin e parë të çiftit në një kongres fetar në tetor 2019. “Ajo e ndoqi atë. Ajo e inkurajoi atë.”

Chad Daybell dhe Lori Vallow

Vitin e kaluar, në të njëjtën sallë gjyqi, Valë u shpall fajtore për tre vrasjet, duke i dënuar me burgim të përjetshëm.

Gjatë gjykimit, provat zbuluan se si Valë, Dita, dhe Koks u ndikuan nga besimet e tyre të pazakonta të kultit. Cox, i cili vdiq për shkaqe natyrore gjatë hetimit, nuk u akuzua kurrë zyrtarisht.

“Alex Cox është një vrasës dhe ai nuk ka turp të qëllojë njerëz,” pohoi Prior të mërkurën, duke iu referuar vrasjes së mëparshme nga Cox të burrit të katërt të Vallow, Charles Vallow, në Arizona, me dy fëmijët si dëshmitarë.

Chad Daybell dhe Lori Vallow

Prokurori Prior pretendoi se Koks u përpoq të kornizojë Dita duke fshehur eshtrat e fëmijëve në Daybell's oborr në Rexburg, Idaho.

Chad Daybell dhe Lori Vallow

Gjatë dy muajve të fundit, prokurorët kanë thirrur shumë dëshmitarë për të mbështetur pretendimet e tyre Dita dhe Valë komplotuar në vrasjet. Motivi i supozuar ishte heqja e pengesave në marrëdhënien e tyre dhe përfitimi financiar nga përfitimet e të mbijetuarve dhe sigurimi i jetës.

Përpara se juria të merrte vendimin e tyre për dënimin, anëtarët e familjes treguan ankthin e tyre Tammy Daybell's vdekja e papritur dhe zbulimet e mëvonshme të lojës së keqe. Samantha Gwilliam, Tammy's motra, u ankua për mungesën e motrës së saj, duke thënë: “Motra ime nuk duhet të ketë vdekur tani.” Kay Woodcock, JJ's gjyshja, shprehu dhimbje të thellë për JJ's vdekjen, duke e quajtur një tradhti të pashpjegueshme.

Chad Daybell dhe Lori Vallow

Chad Daybell zgjodhi të mos i drejtohej gjykatës gjatë fazës së dënimit dhe as nuk dëshmoi në mbrojtje të tij para aktgjykimit.

Me Chad Daybell's dënimi, historia e Idahos me dënimin me vdekje shton një kapitull tjetër. Shteti ka kryer 29 ekzekutime që nga themelimi i tij në 1864, me tetë banorë që aktualisht janë në dënim me vdekje.